Ψήσιμο στα κάρβουνα! Για πολλούς είναι πρόκληση.. για άλλους απλά απόλαυση

Για πολλούς είναι πρόκληση.. για άλλους απλά απόλαυση. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, παρακάτω σας παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές για να απογειώσετε τη γεύση των ψητών σας και να μετατρέψετε το “απλό” ψήσιμο σε μοναδική εμπειρία!

Άμεσο ψήσιμο

Τα λεπτά κομμάτια κρέατος, όπως μπριζόλες, μπιφτέκια, κεμπάμπ κ.α, πρέπει να ψήσετε με άμεσο τρόπο και γρήγορα.

Το πρώτο, λοιπόν, βήμα είναι να ανάψετε τα κάρβουνα στη σωστή θερμοκρασία. Για να καταλάβετε πόσο ζεστή είναι η ψησταριά σας, δοκιμάστε αυτό το πολύ απλό αλλά αποτελεσματικό tip. Τοποθετήστε το χέρι σας ακριβώς πάνω από τη σχάρα και αρχίστε να μετράτε δευτερόλεπτα. 

5’’ – Χαμηλή
4’’ – Μεσαία
3’’ – Μεσαία υψηλή
2’’ – Υψηλή
1’’ – Καυτή

Όταν ψήνετε εύκολα και γρήγορα φαγητά, θέλετε τη φωτιά σας στην υψηλή θερμότητα.

ίναι μύθος ότι δεν πρέπει να  γυρίζετε τα ψητά σας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Η περιστροφή χρειάζεται για να ψήνονται σωστά σε όλες τις πλευρές. Επίσης, επωφεληθείτε από την επιφάνεια της ψησταριάς και μετακινήστε τα ψητά σας. Όταν ψήνετε σε άμεση θερμότητα, τα ψητά σας ζεσταίνονται πολύ γρήγορα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό χρειάζονται να αναπνεύσουν ώστε να παραμείνουν ζουμερά. Μετακινήστε τα σε ένα πιο δροσερό μέρος και ολοκληρώστε το ψήσιμο. 

Έμμεσο ψήσιμο

Παρ’ όλα αυτά, το γρήγορο ψήσιμο δεν συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα το ψάρι, το κοτόπουλο, τα λαχανικά και τα φρούτα (ναι! τα φρούτα) χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιήστε μικρότερη ποσότητα σε κάρβουνα ώστε να πετύχετε την θερμότητα που χρειάζονται αυτά τα φαγητά. 

Ιδανική λύση για αυτό το ψήσιμο είναι η έμμεση θερμότητα. Αυτή επιτυγχάνεται όταν έχετε τα κάρβουνα από τη μια πλευρά και το φαγητό από την άλλη. Αυτός ο τρόπος σας επιτρέπει να ψήσετε σωστά το εσωτερικό του κρέατος, πριν ψηθεί το εξωτερικό.

Η εμπειρία στο ψήσιμο είναι κατάλληλη, αλλά ένα θερμόμετρο είναι απαραίτητο για να βεβαιωθείτε ότι έχετε φτάσει στο σωστό αποτέλεσμα. 

Βασικοί κανόνες σε κάθε ψήσιμο:

 • α διατηρείτε πάντα καθαρή τη σχάρα σας για να αποφύγετε να κολλήσουν  τα φαγητά.
 • 2. Να διατηρείτε πάντα καθαρούς τους αεραγωγούς, ώστε να γίνετε σωστή εξαγωγή του αέρα.
 • 3. Να φοράτε πάντα γάντια. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε ψησταριές κάρβουνου είναι πολύ υψηλές –  να είστε προετοιμασμένοι.
 • 4. Ένα δοχείο εκκίνησης για τα κάρβουνα.
 • 5. Λάδι στο φαγητό σας και ΟΧΙ στην σχάρα. Το λάδι καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε δεν έχει νόημα να λιώσετε τη σχάρα σας από ένα λάθος.
 • 6. Να προσέχετε και να παρατηρείτε πάντα αυτό που ψήνετε.
 • 7. Μην χρησιμοποιείτε νερό για να σβήσετε τις αναφλέξεις. Οι φλόγες προκαλούνται από το λίπος και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Καθαρίστε το υπερβολικό λίπος και όταν γυρίζετε το κρέας μετακινήστε το σε διαφορετική θέση στη σχάρα. 
 • 8. Μην προσθέτετε ζαχαρώδεις σάλτσες ή μαρινάδες στο κρέας ενώ ψήνεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καύση.
 • 9. Κρατήστε την ψησταριά μακριά από ότι είναι εύφλεκτο (όπως ξύλινοι φράχτες, χόρτα, υφάσματα κ.α). 
 • 10. Αφήστε το φαγητό σας σε θερμοκρασία δωματίου, τουλάχιστον μια ώρα πριν το ψήσετε.
 • 11. Προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία για το ψήσιμο (γάντια, σπάτουλα, κάρβουνα, τσιμπίδα).
 • 12. Η υπομονή & η πρακτική σε αυτόν τον τρόπο ψησίματος είναι πολύ βασικές ιδιότητες για έναν ψήστη.

Πώς να ανάψετε τα κάρβουνα:

Το άναμμα των κάρβουνων διαρκεί 10-20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο θα αρχίσει να σχηματίζει μια λευκή στρώση πάνω του. Ανάψτε τα κάρβουνα και απλώστε τα στην ψησταριά σας. Για μέτρια φωτιά απλώστε μια μόνο στρώση από τα κάρβουνα. Για υψηλή φωτιά απλώστε αρκετά κάρβουνα στην επιφάνεια. Για έμμεσο ψήσιμο, τοποθετήστε όλα τα κάρβουνα στη μια πλευρά και ψήστε στην άλλη. 

Μην ξεχάσετε:

Τα κάρβουνα θα παραμείνουν ζεστά μέχρι και 24 ώρες μετά το ψήσιμο. Μην τα ρίξετε σε κάδο απορριμμάτων γιατί υπάρχει κίνδυνος για πυρκαγιά. Μην παραλείψετε να σβήσετε ΚΑΛΑ τα κάρβουνα μετά το ψήσιμο – ακόμα και η τέφρα μπορεί να ξεκινήσει μια πυρκαγιά. 

Διατηρείστε το κάρβουνο σας καθαρό και να είστε προσεκτικοί στο κάρβουνοπου επιλέγετε. Αγοράστε φυσικό ξυλάνθρακα χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες. Μην ξεχνάτε ότι για ένα γευστικό και υγιεινό φαγητό, παίζει ρόλο το κάρβουνο που θα χρησιμοποιήσετε.

Ετικέτες: